KADA NE REAGIRA HPS , MORALI SMO MI

Nema komentara » Datum objave: 16.03.2018 u 18:29 - postavio
Kategorija: Uncategorized

PČELARSKO DRUŠTVO „LIPA“ ZAGREB

KOORDINACIJA PČELARSKIH UDRUGA

GRADA ZAGREBA

HRVATSKI PČELARSKI SAVEZ

 

DEMANTIJ

Reakcija na Press konferenenciju predsjednika Grupacije za pčelarstvo pri HGK (Hrvatske  Gospodarske Komore) od 13.03.2018. Pod naslovom Hrvatska uvozi četiri puta više meda nego što ga izvozi, a 80 % Hrvatskog meda se proda „na sivom tržištu“.

Poštovani prisiljeni smo reagirati i demantirati izjave ,neistine i laži kao i vrijeđanja Hrvatskih pčelara što je upravo učinio Gosp. Ivan Bračić na toj famoznoj Press konferenciji, a prilozi su objavljeni u vijestima NOVA TV, RTL, tekstovi na T portalu, AgroGlasu itd.

Pčelarski sektor je najbolje organiziran poljoprivredni sektor u Republici Hrvatskoj.

Do sada su pčelari registrirali 2321 objekt za primarnu proizvodnju, odnosno imaju R broj (registracijski Broj),potrebno je samo imati uređeni prostor po smijernicama DOBRE PČELARSKE PRAKSE koji je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede.To je niz higijensko tehničkih mjera koje svaki pčelar mora poštovati u pčelarskoj proizvodnji jer to je naj niži stipanj HASAP-a.Pitamo se dali se zna koje mjere mora poštivati proizvođać meda u Kini, Ukrajini ili bilo kojoj drugoj zemlji izvan EU od kuda nam uvoze taj med, a pitanje je dali je to uopće pčelinji med.

Hrvatski pčelari su registrirani u 4850 OPG-ova koji mogu po zakonu o poljoprivredi prodavati svoje viškove meda na kučnom pragu kao i svi drugi poljoprivredni proizvođaći.Dakle jednostavnom matematikom i zdravim razumom i logikom dolazimo do zaključka da to tzv „ SIVO TRŽIŠTE“ ne postoji.

Grupacija za pčelarstvo pri HGK nisu ni pčelari niti su primarni proizvođaći već njih oko 20 su poslovni subjekti koji se bave otkupom, konfekcioniranjem i uvozom meda, a u zadnje vrijeme isključivo uvozom jer Hrvatski pčelari ne pristaju na sramotno niske otkupnr cijene meda (odb13-27 kn za kilogram ovisi o vrsti). Laboratorijske pretrage za sve primarne proizvođaće kao i uvoznike su identične i trebale bi biti objektiven, a jesu li? Jesu ako politika ne umješa svoje prste.

Nakon svega navedenoga sazivamo PRESS KONFERENCIJU DANA 20.03.2018. S POČETKOM U 11,00 SATI U PROSTORIJAMA MJESNOG ODBORA GRANEŠINSKI NOVAKI, NOVAČKA UL.200, ZAGREB –DUBRAVA.Kako bi Hrvatskim potrošačima i cijeloj Hrvatskoj javnosti rekli istinu i kako nebi trpili uvrede i omalovažavanja gospode iz Grupacije za pčelarstvo pri HGK ,a naročito njihovog predsjednika Gosp. Ivana Bračića, uglednog člana HDZ-a i vječnika u gradskoj skupštini Grada Zagreba. S Poštovanjem, Josip Križ, Predsjednik PD „LIPA“ i moderator ove PRESS konferencije.

Kontakt mob.091 2983 333.