Udruga

Naše pčelarsko društvo osnovano je 1993. godine u Zagrebu, s ciljem okupljanja pčelara i promicanja pčelarstva u ruralnom dijelu grada Zagreba. Jedan od ciljeva nam je i edukacija mladih i skretanje pozornosti na pčelarstvo kao izazovan hobi ili zanimanje, ali i kao kao važan segment očuvanja biološke raznolikosti i promicanja zdravog života. Naše društvo trenutno broji oko 60 članova.

Među članovima su početnici, hobisti, ali i iskusni stacionarni i seleći profesionalni pčelari. Dob naših članova vrlo je raznolika i kreće se od 20 - 80 godina. Među članovima ima i žena, što je svakako za pohvaliti, jer pčelarstvom se mogu baviti svi, a naše je pčelarsko društvo za to najbolji primjer. U pčelarenju se uglavnom sve više koriste LR, a sve manje AŽ košnice. Kod profesionalnih i naprednih pčelara primjećuje se trend prelaska s LR košnica standardne visine nastavaka na LR farar visine 170 mm.

Kad netko spominje pčelinje proizvode, tada se uglavnom misli na med, a zaboravlja se na ljekovita svojstva drugih pčelinjih proizvoda - peludi, propolisa, matične mliječi i voska. Stoga, za naše članove organiziramo niz edukativnih predavanja, na kojima mogu ne samo osvježiti svoje pčelarsko znanje, već i steći nove spoznaje iz oblasti pčelarstva. Nabavom računala i projektora naša su predavanja postala još zanimljivija i posjećenija.

Prostorije kojima se koristimo za predavanja nalaze se u Gornjoj Dubravi, u Društvenom domu u Međugorskoj ulici 55. Sastanci i predavanja se održavaju, uglavnom u zimskim mjesecima, svake druge srijede u 19 sati.

Ostavi komentar