NOVI PREPARAT PROTIV VAROOE IZ BIH

Nema komentara » Datum objave: 18.12.2012 u 15:13 - postavio
Kategorija: Uncategorized

Proizvedeno u BiH ORGANOVAR - NOVI PREPARAT PROTIV VAROE!

Abdulah-VejzovicBiH, 18. decembar 2012. - Ako se preparat protiv varoe kladanjskog pčelara Abdulaha Vejzovića i dalje pokaže učinkovitim kako su to pokazala dosadašnja ispitivanja, varoa više neće predstavljati problem za pčelare!

- Organovar smo testirali na 200 košnica. Smatram da je to 200 laboratorija, jer košnica i jeste svojevrsna laboratorija. Preparat se pokazao efikasnijim od svih dosadašnjih koje smo koristili – kaže Vejzović za BH pčelar.

Eterična ulja

Vejzovićeva višedecenijska nastojanja da pronađe način kako da zaustavi varou, konačno bi mogla uroditi plodom.

- Organovar smo testirali dvije godine na vlastitim košnicama, ali i na košnicama naših prijatelja. Mislim da smo uspjeli pronaći sredstvo koje varoa na podnosi. Jako smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Naši pokazatelji govore da organovar varou obara i do 99 posto.  Baš mi se nedavno javio jedan pčelar. Jednu košnicu je tretirao sa oksalnom kiselinom, drugu sa organovarom. Oksalna kiselina je oborila šest varoa, a organovar 90. To je zadivljujuće  – kaže Vjezović.

Abdulah-Vejzovic2

Njegova kćerka vlasnica je destilerije u kojoj proizvodi eterična ulja četinara za liniju kozmetičkih sapuna. Vejzović je iskoristio njezinu tehnologiju i znanje za dobivanje preparata za kojeg se nada da će pčelarstvu donijeti veliki napredak.

- Organovar se koristi tokom zimskog i ljetnog tretmana. U zimu se daje tokom mjeseca novembra ili decembra nakapavanjem direktno po ulicama pčela – 5 ml po ulici. U ljeto, tokom avgusta, daje se tri puta svakih sedam dana – kaže Vejzović.

- Zimski tretman košta jednu marku po košnici, dok tri ljetna tretmana koštaju 1,80 KM. Mislim da se radi o najjeftinijem organskom preparatu koji se trenutno nudi na tržištu.

Sastav organovara autor ne želi otkrivati. Kazat će tek da se u njemu nalaze potpuno prirodni sastojci, koji su i sastavni dio u pčelinjoj zajednici.

- Nema smetnje da se preparat daje neposredno prije ili poslije medobranja, pa čak i kada je medobranje u punom jeku. Organovar nije samo učinkovit protiv varoe. Zbog eteričnih ulja koja se nalaze u njemu, na košnicu djeluje i kao dezinfekcijsko sredstvo.

Dugogodišnja istraživanja

Abdulah Vejzović jedan je od najiskusnijih bh. pčelara, sa 40-godišnjim iskustvom među pčelarima i pčelama.

Svjedočio je godinama kada se varoa prvi put pojavila na bh. prostorima (prema njegovim podacima to je bilo krajem ‘70-ih).

- Tada smo se od varoe branili tako što smo u košnice stavljali paprat. Poslije su se pojavili komercijalni lijekovi. Koristio sam na desetine lijekova, skoro sve koji su se na tržištu Evrope mogli pronaći. Nažalost, ništa od tih lijekova varou ne ubija u potpunosti – kaže Vejzović.

Nakon svih tih godina Vejzović smatra da najveći problem zapravo i nije u lijekovima, već u tome što pčelari lijekove daju nesinhronizovano. Ako sam jedan pčelinjak u nekom kraju nije tretiran kada i svi ostali u njegovom okruženju, varoa iz njega, kaže Vejzović, ponovo prelazi na sve ostale pčelinjake.

ZA VIŠE INFORMACIJA O ORGANOVARU POZOVITE 061 265 810